در این نوشتار قصد داریم مفاهیم اساسی و مهم در برنامه نویسی تحت وب را معرفی و شرح دهیم ، دانستن این مفاهیم برای هر طراح وبی که بخواهد متخصص شود و حرفه ای کار کند لازم و ضروریست.
در تصویر زیر معماری کلی بین مفاهیم IDE و FrameWork و Platform به خوبی نشان داده شده است .
مفاهیم و تعاریف :
platform چیست ؟ :
پلت فرم یا سکو در واقع بستری است که نرمافزارهای دیگر میتوانند بر روی آن اجرا شوند یا بهطور کلیتر چارچوبی از تکنولوژی است که به تکنولوژیهای دیگر اجازهٔ اجرا میدهد.
به عنوان مثال در بحث نرم افزار ، سیستمهای عامل مانند ویندوز ، لینوکس و مک را میتوان به عنوان پلت فرم نرم افزاری و در بحث سخت افزار هم معماری X86 اینتل و معماری ARM در تکنولوژی موبایل را میتوان نام برد .
FrameWork چیست ؟ :
فریم ورک در برنامه نویسی به مجموعه ای از ساختار ها و کلاسهای از پیش تنظیم شده و تعریف شده گفته میشود که به برنامه نویس کمک میکند تا سریعتر طرح اولیه خود را آماده سازی کند و همچنین در طول برنامه نویسی وقت زیادی صرف کارهای اولیه و انتزاعی نشود
به عنوان مثال در بحث برنامه نویسی تحت وب و شاخه طراحی رابط کاربری، فریم ورک بوت استرپ را داریم که کمک میکند سریعتر و بهتر بتوانیم قالب کلی یک سایت را با استفاده از کلاسها و ساختارهای از پیش تعریف شده بوت استرپ طراحی و آماده سازی کنیم .
IDE چیست ؟ :
IDE مخفف Integrated Development Environment به فارسی روان به معنی محیط توسعه یکپارچه میباشد و در بحث برنامه نویسی و توسعهٔ نرمافزار کاربرد دارد .
به عنوان مثال نرم افزار معروف Visual Studio یک IDE محسوب میشود
لازم به ذکر است یک IDE حداقل دارای دو ویژگی اساسی است که عبارت است :
- auto complete یا تشخیص هوشمند کد و پیشنهاد ساختار اصلی برای کمک به برنامه نویس
- Debug یا همان قابلیت عیب یابی کد که خطاهای کد را یافته و با رفرنس نمایش میدهد
جمع بندی : با تعاریف بالا میتوانیم هدف خود را در بین آموزشهای طراحی وب مسیریابی کنیم به عنوان مثال ما در نوشتار قبلی چندین نرم افزار کدنویسی عالی برای طراحی وب را پیشنهاد دادیم که حال میدانیم این نرم افزارها IDEهای ما برای پلت فرمهای مختلف (ویندوز – لینوکس – مک) هستند که در کنار استفاده از فریم ورک های مورد نظر برای برنامه نویسی میتوانیم پروژه خود را استارت زده و به سرعت پیش برویم .
محبوب ترین فریم ورکهای برنامه نویسی تحت وب
A: فریم ورکهای برنامه نویسی سمت کاربر (Client) :
- Bootstrap : بوت استرپ یک فریم ورک محبوب و عالی برای طراحی صفحات وب است که میتوانید ازینجا دانلود کنید.
برنامه نویس میتواند با دانش کلی از Html و css (که زبانهای کدنویسی front end محسوب میشوند) بتواند از کتابخانه سودمند بوت استرپ بهره ببرد و صفحات وب responsive یا واکنش گرا بسازد.
برای فهم بهتر از بوت استرپ میتوانید قالبهای ساده طراحی شده با آن را ببینید .
نرم افزاری برای طراحی با بوت استرپ (یک IDE برای platform بوت استرپ)
برای سهولت استفاده از بوت استرپ میتوانید نرم افزار کدنویسی بر اساس بوت استرپ را دانلود کنید . دانلود Bootstrap Studio
2. material Design : این یک فریم ورک طراحی صفحات وب است که توسط گوگل ارائه شده و کاربردی همانند بوت استرپ دارد.
مقایسه آنلاین فریم ورکهای bootstrap و Material
B: فریم ورک های برنامه نویسی سمت سرویس دهنده (Server) :
Laravel : محبوب ترین فریم ورک برنامه نویسی php در اروپا و ایالات متحده
Symphony : محبوبترین فریم ورک php در آلمان و برخی کشورهای آسیا
CodeIgniter : یک فریم ورک php با پشتیبانی اختصاصی و نه متن باز
و فریم ورکهای جاوا
Angular.js : توسط گوگل و جامعه ای از گسترش دهندگان ایجاد شده که به برنامه نویس امکان میدهد تا با قابلیت فوق العاده آن در تعمیم دادن موثر کدهای html اپلیکیشن یا وبسایت خود را طراحی کنند .
Express.js : این فریم ورک هم بر پایه nodejs طراحی شده که قابلیتهای خوبی برای طراحی یک پروژه وب تک صفحه ای و کارآمد دارد
البته فریم ورکهای بیشتری در رابطه با طراحی وب اپلیکیشن هست که شما میتوانید لیست تمامی فریم ورکهای برنامه نویسی و نمودار مقایسه آنها را در لینک زیر ببینید .
تعاریف فوق با این پیش زمینه ارائه شد که خواننده آشنایی کلی با زبانهای برنامه نویسی مانند php و حداقل html – css – java داشته باشد که در صورت آشنایی اولیه میتوانید از وبسایت بینظیر W3School استفاده کنید و بصورت علمی و عملی با تمامی زبانهای برنامه نویی تحت وب با هزاران نمونه و مثال آشنا شوید .